Teatrul de Stat pentru Copii si Tineret Arcadia, (fostul Teatru de Papusi) a luat fiinta in 1950, la initiativa unui grup format din entuziasti iubitori ai genului.
In decursul anilor, Teatrul Arcadia s-a afirmat datorita productiilor sale ca fiind una dintre cele mai de seama institutii de profil din Romania, aici desfasurandu-si activitatea mari creatori si artisti de talie internationala.
Cladirea in care functioneaza teatrul dateaza din anul 1760, cand aici era inaugurat hanul "Arborele verde", in proprietatea Capitului Romano-catolic. In secolul XVIII hanul nu a avut decat doua camere, o cafenea si o carciuma. In aceasta cladire au locuit functionarii Capitului, dar a functionat si o temnita. In timpul marelui incendiu din 1836 s-a distrus si acest han, dupa care a fost reconstruit pastrand zidurile existente.
In anul 1877 era o cladire cu doua etaje acoperita cu tigla, avand 87 camere de oaspeti, cafenea, berarie, carciuma, o sala mare si una mai mica. Dupa 20 de ani, hanul a fost modernizat si transformat intr-un hotel de categoria I-a cu 40 de camere, o sala de bal luxoasa, restaurant, cafenea.
Avand in vedere vechimea, istoria, architectura sa, care intersecteaza trei stiluri: baroc tarziu, eclectic si secession, Teatrul Arcadia este o cladire de patrimoniu, protejata de UNESCO.
Teatrul pentru Copii si Tineret Arcadia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Oradea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.054218,21.931003
Faneata Valea Rosie este o rezervatie naturala de tip botanic situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Paleu, in partea estica a satului Saldabagiu de Munte.
Aria protejata ar
Strandul Municipal Oradea este situat pe malul stang al Crisului Repede, intre Hotelul Continental si Baza de agrement Dinamo, pe o suprafata de cca. 4 ha.
Are o baza de agrement compusa din 5 bazin
Calcarele tortoniene de la Tasad reprezinta o rezervatie naturala de tip paleontologic, situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei comunei Dragesti, satul Tasad, in Muntii Padure
Aurel Lazar (1872 - 1930) a fost cunoscut avocat, membru al Partidului National Roman, participant la Marea Unire si membru al Marelui Sfat National Roman din Transilvania, deputat de Bihor si vicepre
Rezervatia naturala Piatra Graitoare se afla pe versantul de sud-est al Coastei Braiesei, judetul Bihor si este un varf cu o piramida trigonometrica al Masivului Biharia, avand o inaltime de 1.658 met
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.