Apasati pe imagini pentru vizualizare
Lacul Siutghiol (“Ghiolul Mare” in folclorul local, sau “lacul Mamaia” in limbaj turistic)z este un lac aflat in judetul Constanta. Are o lungime de 7,5 km si o latime de 2,5 km. Pe cele 1.900 hectare ale sale se practica sporturi de apa precum schi nautic sau yachting. Lacul Siutghiol are o insula calcaroasa, Ovidiu, cu o suprafata de 2 ha, pe care este amplasat un restaurant.
Lacul Siutghiol este separat de mare printr-un cordon litoral, pe seama caruia a luat nastere plaja Mamaia. In zona tarmului Marii Negre fundul este alcatuit numai din nisipuri de plaja, care au grosimi ce variaza intre trei si patru metri. Nisipurile repauzeaza peste depozitele argiloase care, in general, se extind pe restul fundului lacului.
Fostul tarm al marii, in zona caruia s-a instalat lacul, este constituit din depozite de varsta jurasica, cretacica si sarmatiana, reprezentate mai ales prin calcare.
In partea de sud a lacului Siutghiol se afla lacul Tabacaria, iar in partea sa de vest, catre localitatile Palazu Mare si Caragea, apare o mica insula formata din depozite de varsta cretacica. Ambele lacuri contin apa dulce, care deverseaza in mare in vecinatatea institutului de cercetari oceanografice, nivelul sau piezometric fiind cu 2.50 m deasupra celui al Marii Negre. Atat pe marginea vestica, precum si pe fundul lacului, este cunoscuta prezenta a numeroase izvoare de apa dulce care alimenteaza lacul.
Lacul Siutghiol este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Lacul Siutghiol
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Mamaia
Coordonate GPS: 44.249872,28.599644
Statuia „Foca” din Mamaia, judetul Constanta, reprezinta un monument istoric realizat de catre sculptorul Vasile Falti Vasiliu in anul 1963.
Pentru statuia „Foca”, (care se afla pe vremuri in
Satul de vacanta Mamaia este unul dintre cele mai populare locuri de pe litoral. Agrementul este din plin aici, instalatii de distractie pentru cei mici (trenulete, masinute), dar si pentru tineri si
Statuia „Canotaj” din Mamaia, judetul Constanta, reprezinta un monument istoric. A fost realizata in piatra, in anul 1962, de catre sculptorul Gavril Covalschi.
Este amplasata in spatiul verde di
Grupul statuar Confidenţa din Mamaia, municipiul Constanta, reprezinta un monument istoric. A fost realizat in anul 1963, de catre artistul Cornel Medrea.
Adresa: Hotel Ovidiu din Mamaia, in spatiul
Statuia „Jucatoarea de tenis” din Mamaia, judetul Constanta, reprezinta un monument istoric. A fost realizata in bronz, in anul 1961, de catre sculptorul Mac Constantinescu (Mihail Filip).
Statu
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.