Apasati pe imagini pentru vizualizare
Curtea Domneasca din Iasi isi are istoria strans legata de istoria orasului si a tarii, avand o existenta lunga, din prima jumatate a secolului al XV-lea pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Timp se secole intregi aici au fost tiparite cele mai importante carti ale tarii si trimise poruncile domnesti catre supusi, intrucat zidurile cetatii au adapostit sfaturi de obste si de taina. Cel care si-a pus amprenta pe hristoavele emise aici este Stefan cel Mare.
Primele cercetari arheologice de la Curtea Domneasca au fost realizate in anul 1952, cand s-a descoperit ca fortificatia dateaza inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun si ca pe amplasamentul acesteia a existat o asezare feudala care purta urme ale neoliticului timpuriu, epoca Latene si din perioada migratiilor secolului al XIV-lea.
Curtea Domneasca era asezata pe coltul de sud-est al terasei raului Bahlui, in sud-estul orasului Iasi, pe locul strajuit de Palatului Culturii.
Cetatea a fost extinsa in vremea lui Stefan cel Mare, din acele vremuri pastrandu-se un bastion patrat.
Odata cu stabiliera capitalei la Iasi, in timpul lui Alexandru Lapusneanu, Curtea Domneasca a atins apogeul dezvoltarii sale. In prezent mai pot fi zarite doar ruinele acestui monument istoric.
Curtea Domneasca Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Curtea Domneasca Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1575508,27.5885525
Biserica de lemn din satul Borosesti, comuna Scanteia (la circa 30 km sud de municipiul Iasi) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
Lacasul de cult a fost cons
Aproape 3 veacuri de istorie salasluiesc in Gradina ieseana Copou, unde se inalta un tei argintiu vechi de 250 de ani. Sub acest tei isi gasea inspiratia marele poet Mihai Eminescu, dupa numele caruia
Lacul Rediu este un lac de baraj artificial de lunca din Campia Moldovei, pe teritoriul satului Rediu din apropierea municipiului Iasi.
Are o suprafata de 15 hectare si este construit pe raul Rediu,
Casa Logofatului Nicolae Canta se afla pe bulevardul Carol I, nr. 9, municipiul Iasi, a fost construita in jurul anilor 1800 si refacuta in anul 1840.
Proprietar casei a fost logofatul Neculai Canta,
Adresa:
Aleea Ezareni, Iasi
Preturi abonamente:
- 1 ora = 35 Ron
- 4 ore = 30 Ron X 4 = 120 Ron
- 8 ore = 25 Ron X 4 = 200 Ron
- Abonamentele sunt valabile 30 de zile calendaristice din momentul achi
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.